Ga naar hoofdinhoud

Circulariteit bij Vink Kunststoffen

Rondleiding bij Vink

Duurzaamheid is een belangrijk aandachtspunt voor bedrijven in de signbranche. Dat bracht veel belangstellenden op dinsdag 20 september naar de Fespa-bijeenkomst bij Vink Kunststoffen in Didam. Voor een kijkje achter de schermen en om meer te horen over het kunststof-recyclingprogramma ReVink van Vink.

Deelnemers aan de Fespa Nederland-bijeenkomst kregen een rondleiding door het 22.000 vierkante meter grote vernieuwde pand in Didam. Daarbij werd vooral rondgekeken in de magazijnen, waar ruim 10.000 verschillende producten zijn opgeslagen, waaronder gerecyclede en circulaire producten.

In het vorig jaar geopende vernieuwde pand van Vink Kunststoffen in Didam kwamen ruim 25 Fespa-clubleden bijeen om meer te horen over de bijdrage die deze distributeur van halffabricaten levert aan circulariteit in de kunststofketen.

Advertentie
Advertentie

Kantelpunt

Drie jaar geleden was het kantelpunt voor MVO bij het bedrijf, vertelde Henk Abma, COO Vink Kunststoffen.

Drie jaar geleden, toen Vink Kunststoffen het 65-jarig bestaan vierde, was het kantelpunt voor MVO bij het bedrijf, vertelde COO Henk Abma. “Hoe gaan we de volgende 65 jaar om met duurzaamheid, vroegen we onszelf. Daar is het ReVink-programma een belangrijk uitvloeisel van.” Vink constateerde dat een groot deel van de door hen geleverde kunststof halffabricaten na verwerking als restmateriaal in de reguliere afvalverwerking terechtkomt. Goed gesorteerd is deze materiaalgroep echter uitstekend te recyclen, waardoor het milieu minder wordt belast. Met ReVink biedt Vink haar klanten de mogelijkheid hun kunststof restmaterialen in te leveren voor recycling.

ReVink

“Zo kunnen signbedrijven hun eigen grondstofleverancier worden, door ingeleverde materialen weer terug te kopen als halffabricaten”, legde Bas Gepkens (Projectmanager Innovation & Development bij Vink) uit. Het doel van het ReVink-programma is om uiteindelijk naast het ‘virgin’ assortiment een volledig gerecycled assortiment aan kunststoffen te hebben. Hierbij wordt gezocht naar het realiseren van gesloten ketens van kunststof materialen. Oftewel materialen die volledig kunnen worden gerecycled tot een zelfde product. Volgens Gepkens is die gesloten keten inmiddels gerealiseerd met drie materialen: PC, HDPE en PMMA. “De gerecyclede platen houden dezelfde brandcertificaten en zijn verkrijgbaar voor exact dezelfde prijs als de virgin platen, ook al ligt de kostprijs hoger.”

Recyclingpartner

Deelnemers kregen een monsterbox met samples van duurzame reclamedragers.

Vink werkt in dit programma intensief samen met de Circular Plastics Factory (CPF) die gerecyclede producten verwerkt tot nieuwe producten. Ingo Schoots (CEO van CPF) legde uit dat afval met nieuwe recyclingmethoden steeds beter kan worden omgezet in een grondstof voor nieuwe producten. Hij vertelde onder meer over de mogelijkheden en beperkingen van mechanisch, thermisch en chemisch recyclen. Vooral de mogelijkheid om ook aluminium sandwichpanelen (ACP) te recyclen was voor veel aanwezigen goed nieuws.

Portfolio in een doosje

Gerry van Alst (Business Unit Manager Signs & Graphics van Vink) sloot de bijeenkomst af met een presentatie van de duurzame reclamedragers die Vink Kunststoffen nu in het portfolio heeft. De deelnemers kregen een monsterbox met verschillende samples. Van Alst: “Dit is wat we nu hebben, maar dit is nog lang niet het einde. We gaan volop door met ontwikkelen.”

In de volgende editie van Sign+ Magazine (nummer 7 – dat 1 november uitkomt) een uitgebreider artikel over deze bijeenkomst van FESPA Nederland in Didam en het ReVink-programma van Vink Kunststoffen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Met de gratis wekelijkse nieuwsbrief van Sign Benelux ben je altijd op de hoogte van het nieuws uit de signbranche, ontwikkelingen, acties en aanbiedingen.