De Industry Innovators van Fespa Nederland kwamen dinsdag 18 april bij elkaar in de voormalige Koepelgevangenis in Haarlem. Energietransitie was het onderwerp van de bijeenkomst.
![](https://www.sign.nl/wp-content/uploads/2023/04/FespaInnovators_Haarlem-9-1024x768.jpg)
Drie sprekers waren uitgenodigd om aan de 25 innovators hun visie te geven op de energietransitie en wat dit betekent voor de sign- en printindustrie. Waar liggen kansen en hoe kun je als ondernemer omgaan met deze veranderingen?
‘Doe het samen’
Chris Goemans van DNV nam de deelnemers mee in een aantal macro-inzichten met betrekking tot de energiemarkt en de keuzes die je als ondernemer daarin kunt maken. “Het gaat onder andere over veiligheid, beschikbaarheid en betaalbaarheid”, stelde hij. Goemans voorspelde dat er de komende jaren een enorme fluctuatie zal ontstaan in prijs en beschikbaarheid van energie. “Dat biedt ook kansen. Als de komende jaren de energieprijs tussen 12 en 3 uur bijna nul is, kun je daar rekening mee houden en je productieprocessen hierop inrichten.” Hij pleitte daarnaast voor intensieve ketensamenwerking en riep ondernemers op daarin het initiatief te nemen. “Kijk naar je toeleveranciers en je klanten en doe het samen.” De transitie is al in volle gang, stelde hij en het zal op korte termijn grote gevolgen hebben voor ondernemers. “Niets doen betekent dat je straks out of business bent. Leiders die nu doorpakken, zijn straks de winnaars. En: meten is weten.”
![](https://www.sign.nl/wp-content/uploads/2023/04/FespaInnovators_Haarlem-11-1024x768.jpg)
Energie-opwekkende gevels
Reinier Bosch van Solarix liet zien hoe hij met zijn bedrijf inspeelt op de ontwikkelingen in de energiemarkt, door gevelbekleding en zonnepanelen met elkaar te integreren. Bij Solarix komen ontwerp, techniek en architectuur bij elkaar. Met een esthetische insteek maakt het bedrijf panelen met kleuren, patronen, reliëf en matte en glanzende effecten, aangebracht met keramische inkten. “Een vierkante meter zonnegevel voorkomt 3.000 kilogram CO2 in de levensduur”, stelde hij. “De kleurechtheid van de panelen is tien jaar, maar over dertig jaar zijn ze ook nog mooi.” Met zijn verhaal liet hij zien wat nu al mogelijk is en waar nog veel onwetendheid over is. “Het is geen toekomstmuziek, het kan nu al.” Als voorbeeld liet hij het kantoorgebouw van ingenieursbureau Kuijpers in Helmond zien, dat in 2018 door Solarix is voorzien van een gevel met zonnepanelen.
![](https://www.sign.nl/wp-content/uploads/2023/04/Solarix_Project-Kuijpersjpg.jpg)
Wind in Friesland
Probo-directeur Leon van der Meer vertelde hoe het bedrijf als Print Service Provider bezig is met energie. Met 6.000 zonnepanelen op het dak zijn ze nog niet klaar en kijken nu naar het plaatsen van windmolens. “Want bij ons in Dokkum, zo dicht bij de Waddenzee, waait het altijd.” Om dit voor elkaar te krijgen, ook bij de gemeente, heeft Probo samenwerking gezocht met het hele industrieterrein. “Wij willen in 2025 zelf al onze energie opwekken.” En ook hier geldt: meten is weten. “Overal staan meters om het verbruik te meten, piekbelastingen bij te houden en te kijken naar de verhouding met de productiviteit. Door dit allemaal te monitoren, kunnen we stappen zetten om te besparen.”
![](https://www.sign.nl/wp-content/uploads/2023/04/FespaInnovators_Haarlem-3-1024x768.jpg)
Koepel
Naast deze presentaties stond ook een rondleiding door de voormalige Koepelgevangenis op het programma. De gevangenis is in 1901 in gebruik genomen en in 2016 gesloten. Bekende namen hebben hun tijd doorgebracht in een van de vierhonderd cellen. In de oorlog bijvoorbeeld Hannie Schaft. En een aantal jaren geleden was Willem Holleeder een van de ‘bewoners’. Het opvallende gebouw is intensief verbouwd en in 2022 geopend als multifunctioneel centrum, waarin onder meer een bioscoop, een opleidingsinstituut, diverse organisaties en veel werk- en flexplekken zijn gevestigd. En wat energietransitie betreft; bij de verbouwing is sterk ingezet op isolatie en akoestiek. Waar de energiekosten in 2016 nog 400.000 euro per jaar waren (wat tegen de huidige energieprijzen boven de miljoen zou uitkomen), liggen die nu rond de 40.000 euro per jaar. Dus ook in dat opzicht was het een passende locatie voor deze bijeenkomst.
Hieronder een foto-impressie van de bijeenkomst in Haarlem. Meer over deze middag lees je in Sign+ Magazine nr. 4-2023 die in juni verschijnt.